Tájékoztató COVID-19 gyorsteszt elvégzésére jelentkezőknek

 

A Magyarországon 2020.07.15-től érvénybe lépett rendelkezések alapján a karatén lerövidítésére használható tesztként a rendelet csak PCR tesztet fogad el! A karatén lerövidítésére ez a fajta teszt nem alkalmas!

(További információkért a hatályban levő pontos elvárásokról és az eljárások menetéről itt érdeklődhet: Kormányhivatal Népegészségügyi Osztálya vagy a www.nnk.gov.hu és koronavirus.gov.hu internet oldalakon)

A COVID-19 IgG/IgM Gyorsteszt Kazetta laterális tesztcsík (LFD, Lateral Flow Device) lehetővé teszi a SARS-CoV-2 (új koronavírus) ellen termelődő IgG és IgM antitestek észlelését emberek teljes vér-, szérum-, illetve plazmamintáiból.

Ez azt jelenti, hogy nem magát a vírust mutatja ki a szervezetben, hanem a vírus szervezetbe jutását követően az immunrendszer válaszreakciója során termelődő két ellenanyagot (IgG és IgM). A fertőzés után 5-9 nappal a korai ellenanyag, az IgM, a fertőzés után 10-12 nappal a késői ellenanyag, az IgG van jelen a vérben és mutatható ki a tesztekkel. A vírus ellen termelődött specifikus IgM ellenanyag mennyisége hetek alatt fokozatosan csökken, majd eltűnik a vérből, az IgG pedig valószínűleg tartósan ott marad, és mai tudásunk szerint ez biztosíthatja a fertőzéssel szembeni, feltehetően pár hónapig fennálló védettséget.

 

Információk a Clungene® COVID-19 IgG/IgM Gyorstesztről:


 
Laterális tesztcsík immunkromatográfiás gyorsteszt Kazetta (WB/S/P)

 

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Laboratóriumi Medicina Intézete alkalmazza a COVID-19 IgG/IgM Rapid Test (WB/S/P)-ICOV4212 Immunkromatográfiás assay megnevezésű gyorsteszteket.

Célpont: IgM és IgG
Célpontonkénti specificitás: IgM: 98,89%; IgG: ld. alább!
Célpontonkénti érzékenység IgM: 87,01% IgG: 97,40% (77, már a gyógyulási fázisban lévő [COVID19-re nézve pozitív] pácienst megvizsgálva)

Magyarországi forgalomba hozó: Happy Business Services Zrt. Budapest 1137, Szent István krt. 18.
Gyártó neve, címe: Hangzhou Clongene Biotech Co., Ltd. No.1 Yichuang Road, Yuhang Sub-district, Yuhang District, 311121 Hangzhou
Kína honlapja http://en.clongene.com/
Tanúsítványai: EN ISO 13485:2016; ISO 45001:2018; ISO 9001:2015; ISO 14001:2015
Hivatalos EU képviselete: Shanghai International Holding Corp.GmbH (Europe) Eiffestrasse 80, D-20537 Hamburg, Németország
Eu és hazai regisztráció: A hatályos EU-n belüli szabályozás értelmében az EU-n belüli regisztrációt a Hivatalos EU Képviselő végezte el az EURAMED és DIMDI rendszerekben regisztrálásra került.
EU regisztráció dátuma:  2020. március 22. (a német hatóságok által)
EU regisztráció száma:  DIMDI és EUDAMED DE/CA05/IvD-238321-1330-00
Magyarországi regisztráció: OGYÉI által a Mo-i regisztráció dátuma: 2020. március 23.
Mo-i regisztrációs szám OGYÉI HU/CA01/17106/20

 

FONTOS TUDNIVALÓK

 

Bejelentkezés vizsgálatra


Bejelentkezés KIZÁRÓLAG online lehetséges. Itt először időpontot kell választani, majd a személyes adatok megadása következik. A folyamatot kártyával történő fizetés zárja.

Fontos: Amennyiben nem mondta le foglalását és nem jelent meg a tesztelésen, sajnos nem áll módunkban visszafizetni a teszt árát.

 

Kit nem tudunk tesztelni?


  • Akinek megérkezéskor mért testhőmérséklete meghaladja a 37,8 Celsius fokot, vagy felső légúti tünetei vannak, légszomja, vagy nehézlégzése van.
  • Aki nem jelentkezett be előre online ezen a weboldalon keresztül és nem rendelkezik előjegyzéssel.

 

FONTOS!


A tesztelési esemény a tünetmentesek szűrését végzi! A lázas vagy felső légúti tüneteket mutató betegek kérjük, értesítsék háziorvosuk ügyeleti rendszerét a hatályos rendelkezések szerint, illetve a központi zöld számon jelentkezzenek.

A bármilyen pozitivitást adó pácienseinknek a hatályban lévő rendeletek szerinti jelentési kötelezettségük van a háziorvosuk felé, a házi karantén az azt felszabadító vizsgálatokig kötelező!

A tesztelési esemény a betegek és a személyzet számára is maximális védelmet szeretne nyújtani, ezért kérjük, hogy a helyszínen az orrot és szájat eltakaró arcmaszkban jelenjenek meg! A negatív (egészséges) teszt nem nyújt 100%-os biztonságot, illetve ettől függetlenül az aktuálisan meghirdetett járványügyi rendeletek mindenkire vonatkoznak!

 

Vizsgálat elérhetősége


Az előre megadott napokon 8-18 óráig előzetes online bejelentkezés alapján végezzük a vizsgálatokat a Városi Könyvtár és Közösségi Házban, címe: 2310, Szigetszentmiklós, Tököli út 19.

A tesztelés időpontja: 2020. október 01-04.

A vizsgálat ára: 0-65 éves korig 4000 Ft
  65 éves kor felett 2000 Ft

 

 

Egyéb fontos információk


A minél kevesebb személyes kontaktus miatt arra kérünk mindenkit, hogy:

  • amennyiben Ön nem tünetes (nem lázas, tehát testhőmérséklete nem haladja meg a 38 Celsius fokot, nincsenek felső légúti tünetei, nincs légszomja, vagy nehézlégzése), a kapott időpontjára lehetőség szerint az előjegyzett időpont előtt 5-10 perccel érkezzen meg! Ha hamarabb érkezett, kérjük, türelemmel várakozzon!
  • Az érkezéskor kollégánk először megkéri, hogy kezeit fertőtlenítse a kihelyezett kézfertőtlenítővel, majd kérdéseket fog feltenni. Ha a válaszok nem zárják ki a vizsgálat folytatását, infravörös hőmérővel megméri az ön testhőmérsékletét, és ha az alacsonyabb, mint 37 Celsius fok, megkezdjük a tesztelést.
  • A vizsgálat kapilláris vérvétellel (ujjbegyből történő 1-2 csepp vér vételével) történik. A vizsgálat előtt ételt, folyadékot lehet fogyasztani.
  • A gyorsteszt 15 perc múlva készül el. Addig Ön a kijelölt váróban várakozik. Amint kész a teszt, az eredményt rávezetjük két példányban egy papír formátumú dokumentumra, Ön aláírásával nyilatkozik, hogy a vizsgálat eredményéről tájékoztatva lett és megértette, kérdéseire választ kapott. Ebből egy példányt átadunk.

 

Milyen tesztet fogadnak el határátlépéshez?


A tervezett utazás idején hatályban levő előírásokat kell figyelembe venni!

 

Hol tájékozódhat?


Az adott ország nagykövetsége/konzulátusa – https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

 

 

Karanténba helyeztek, milyen vizsgálatot kér a Népegészségügyi Osztály, hogy azt feloldja?


További információkért a hatályban levő pontos elvárásokról és az eljárások menetéről itt érdeklődhet: Kormányhivatal Népegészségügyi Osztálya vagy a www.nnk.gov.hu és koronavirus.gov.hu internet oldalakon

 

A vizsgálat elvégzésére elhagyhatom a karantént vagy kivonulást kell kérnem?


Kérjük, tájékozódjon a karantén címe szerint illetékes Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályánál a pontos elvárásokról és az eljárás menetéről vagy www.nnk.gov.hu és koronavirus.gov.hu internet oldalakon!